Banane za Bol u Zglobovima

Banane za Bol u Zglobovima

Sažetak: Mogu li banane pomoći kod bolova u zglobovima? Jednostavan odgovor je da, banane mogu pomoći kod bolova u zglobovima jer sadrže neke od esencijalnih minerala potrebnih za jake i zdrave kosti i zglobove, poput magnezija i kalija, koji su oboje ključni u ublažavanju simptoma artritisa poput boli i upale.

O bananama

Banane su zdrav međuobrok. Sadrže nekoliko vitamina i minerala koji su izuzetno korisni za opće zdravlje, kao i za zdravlje zglobova. Vitamin B6, željezo, bakar, magnezij i vitamin C su neki od tih vitamina i minerala.

B6 ima neke prednosti, uključujući smanjenje hipertenzije i visokog krvnog tlaka, dok vitamin C jača imunološki sustav.

Željezo pomaže u transportu kisika kroz tijelo, dok je bakar važan za imunološki sustav i održavanje zdravih živčanih stanica i crvenih krvnih stanica. Magnezij, s druge strane, pomaže u podržavanju zdravih mišića i zglobova i izuzetno je važan za zdravo srce.

Dakle, sljedeći put kada poželite nešto slatko, možete izabrati bananu. To je slatki i zdravi međuobrok koji vrlo dobro zamjenjuje rafinirane šećere.

Mogu li banane pomoći kod boli u zglobovima?

Banane mogu pomoći kod bolova u zglobovima do određene mjere. Kao što smo spomenuli, magnezij u bananama je vrlo važan za zdrave mišiće, kosti i zglobove. Stoga, magnezij može pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima i upale do određene mjere ako se koristi redovito.

Jedno istraživanje iz Nacionalne medicinske biblioteke pokazuje da niska konzumacija magnezija rezultira većom boli u koljenu kod pacijenata s osteoartritisom.

Kalij u bananama također može pomoći kod artritisa. Prema nedavnom istraživanju iz 2022. godine, kalij može pružiti zaštitne učinke kod osteoartritisa koljena.

Zaključno, konzumiranje banana može koristiti vašem zdravlju, kao i zdravlju zglobova do određene mjere. Međutim, ako mislite da je konzumiranje banana samih čarobni lijek za artritis, pogrešno razmišljate.

Nemojte nas krivo shvatiti; ovi minerali u bananama mogu koristiti vašim zglobovima i općem zdravlju, međutim, ako odlučite jesti nezdravo i imati vrlo neaktivni način života, banane neće biti od velike koristi.

Primjerice, osoba koja konzumira puno nezdrave hrane i nema nikakvih dnevnih aktivnosti neće mnogo koristiti od konzumiranja banana ako nastavi s takvim nezdravim načinom života.

Zato je važno imati uravnoteženu prehranu, a uključivanje banana u već zdravu prehranu vrlo je pozitivna stvar.

Kora od banane za zglobove

Pomaže li kora od banane za zdravlje zglobova?

Narodna medicina često ističe koru od banane kao potencijalno korisnu za olakšavanje bolova u zglobovima. Iako zvuči neobično, mnogi tvrde da ova praksa donosi olakšanje i ima svoje koristi.

Kora od banane bogata je raznim hranjivim sastojcima koji mogu biti korisni za zdravlje zglobova. Na primjer, kora sadrži magnezij, kalij i vitamin C, koji su ključni za održavanje zdravih zglobova i smanjenje upale.

Jedan od načina kako ljudi koriste koru od banane je da je trljaju po bolnim zglobovima. Smatra se da se hranjive tvari iz kore mogu apsorbirati kroz kožu i doprinijeti smanjenju bolova i upale.

Drugi način je konzumacija kore od banane putem pripreme čaja. Kuhanjem kore u vodi možete napraviti čaj koji se pije kako bi se iskoristile hranjive tvari koje su u njoj prisutne.

Iako nema znanstvenih dokaza koji nedvosmisleno potvrđuju koristi kore od banane za zglobove, mnogi pojedinci tvrde da im je ova praksa pomogla u ublažavanju bolova i poboljšanju pokretljivosti zglobova.

Međutim, važno je imati na umu da je individualna reakcija na ovakve metode liječenja različita, stoga je važno biti oprezan i konzultirati se s liječnikom prije nego što započnete bilo kakav novi tretman.

Najbolja hrana za artritis

Ako odlučite uključiti banane u svoju dnevnu prehranu, to je dobar početak. Evo još neke dobre hrane koju možete jesti za bolje zdravlje zglobova:

  • Grašak
  • Maslinovo ulje
  • Češnjak
  • Bobice
  • Trešnje
  • Riba
  • Losos
  • Kurkuma
  • Grah
  • Leća

Banana za probavu

Banane su često preporučivane za poboljšanje probave i općenito zdravlje probavnog sustava. Ova voćka bogata je vlaknima i kao što smo već rekli, vitaminima i mineralima koji mogu pružiti niz koristi za zglobove ali i za probavu!

A kako banane mogu pomoći u vezi probave?

Prvo, vlakna koja se nalaze u bananama, kao što su topiva vlakna pektin, mogu pomoći u regulaciji probave. Pektin djeluje kao prirodni probiotik, hraneći korisne bakterije u crijevima i potičući zdravu probavu.

Također, vlakna pomažu u sprječavanju zatvora i promicanju redovitog pražnjenja crijeva.

Kalij u bananama pomaže u ravnoteži elektrolita i zdravlju crijeva. Kalij pomaže u održavanju normalnog funkcioniranja crijevnih mišića, što olakšava prolaz hrane kroz probavni sustav.

Osim toga, banane su blage prema želucu i često se preporučuju kao hrana koja se lako probavlja, čak i za one s osjetljivim želucem ili probavnim problemima. Zbog svoje mekoće i nježnosti, banane mogu biti dobar izbor za osobe koje imaju gastritis ili čir na želucu.

Jednostavno rečeno, konzumiranje banana može također biti korisno za cjelokupno zdravlje kao i održavanje zdrave probave i općenito zdravlje probavnog sustava. Međutim, kao i kod bilo koje druge hrane ili dodataka prehrani, važno je konzumirati ih umjereno kao dio uravnotežene prehrane.

Ako imate specifične probavne probleme, uvijek je najbolje konzultirati se sa stručnjakom za prehranu ili liječnikom kako biste dobili personalizirane smjernice i savjete.

Reference:
(https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/10-namirnica-na-kojima-ce-vam-vasi-zglobovi-biti-jako-zahvalni—572033.html)
(https://www.index.hr/fit/clanak/imate-artritis-cetiri-vocke-pune-kalija-mogle-bi-zastititi-vase-zglobove/2399207.aspx)
(https://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/ohr-savjetnik/hoce-li-banane-poboljsati-probavu-ili-dovesti-do-zatvora-evo-sto-kaze-struka/#:~:text=Banane%20sadr%C5%BEe%20i%20sorbitol%2C%20alkoholni,%C4%87e%20tako%C4%91er%20ubrzati%20rad%20probave.)