Bolovi u Zglobovima Prirodni Lijek

Bolovi u Zglobovima Prirodni Lijek

Bolovi u zglobovima mogu biti ne samo neugodni, već i ograničavajući u svakodnevnom životu. Bez obzira jeste li već osjetili nelagodu ili se želite pripremiti za prevenciju, postoje prirodni načini za očuvanje zdravlja zglobova i ublažavanje boli.

Što uzrokuje bolove u zglobovima?

Prije nego što se upustimo u rješenja, važno je razumjeti što uzrokuje bolove u zglobovima. Postoje različiti faktori koji mogu doprinijeti njihovom nastanku, uključujući prekomjerno opterećenje, ozljede, ali i stanja poput osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Osteoartritis, najčešći oblik artritisa, uzrokuje propadanje hrskavice u zglobovima, što rezultira bolom, oticanjem i ograničenom pokretljivošću. S druge strane, reumatoidni artritis je autoimuna bolest koja uzrokuje upalu zglobova, što može dovesti do trajnih oštećenja.

Bolovi u zglobovima – prirodni lijek

Postoji više vrsta prirodnih sastojaka, tj. lijekova koji vam mogu pomoći eliminirati bol u zglobovima, a samo neki od njih su:

  1. Kurkuma: Ova začinjena žuta biljka sadrži kurkumin, snažan antioksidans s protuupalnim svojstvima. Dodavanje kurkume u prehranu ili uzimanje dodataka može pomoći u smanjenju upale i boli u zglobovima.
  2. MSM prah: sadrži sumpor, koji je ključan za izgradnju i održavanje hrskavice i vezivnog tkiva u zglobovima. Studije su pokazale da dodatak MSM-a može pomoći u smanjenju upale i bolova u zglobovima te poboljšati njihovu pokretljivost.
  3. Đumbir: Još jedan začin s izraženim protuupalnim djelovanjem je đumbir. Čaj od đumbira ili dodatak đumbira u prehrani može olakšati bolove u zglobovima.
  4. Riblje ulje: Bogato omega-3 masnim kiselinama, riblje ulje može smanjiti upalu u zglobovima i poboljšati njihovu pokretljivost. Redovito konzumiranje ribljeg ulja može biti korisno za očuvanje zdravlja zglobova.
  5. Vježba: Iako se možda čini kontradiktornim, vježbanje može biti izuzetno korisno za ublažavanje bolova u zglobovima. Blage vježbe poput hodanja, plivanja ili joge mogu ojačati mišiće oko zglobova i poboljšati njihovu stabilnost.
  6. Topli oblozi: Primjena toplih obloga ili kupka za zglobove može opustiti mišiće, poboljšati cirkulaciju krvi i smanjiti bol.

Dakle, možete kombinirati više ovih opcija i time dugoročno smanjiti probleme koji dolaze s artiritisom. Idealno je koristiti što više prirodnih sastojaka, time ćete značajno smanjiti upalu i više nego samo sa primjerice jednim sastojkom.

Kako možete na najlakši način unijeti više ovih prirodnih sastojaka u vaš organizam? Najlakši način je putem suplemenata, koji su izuzetno popularni na tržištu, sadrže prirodne sastojke i potkrijepljeni su studijama, koje su dokazale njihovu učinkovitost.

Sve u svemu, ovi prirodni sastojci za bol u zglobovima također mogu umanjiti i eliminirati bolove u zglobovima prstiju šake, u mišićima i kičmi.

Reference:

(https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/alternativna-medicina/prirodni-lijekovi-za-artritis)

(https://www.moj-artritis.com/narodna-medicina/338-bolovi-u-zglobovima-ruku-i-nogu-2)