Kako liječiti teniski lakat?

Kako Liječiti Teniski Lakat?

Uvod

Teniski lakat, poznat i kao lateralni epikondilitis, često je stanje koje pogađa ljude koji su izloženi ponavljajućim pokretima ruku i šake. Ova upala tetiva na vanjskoj strani lakta može biti bolna i ograničavajuća za svakodnevne aktivnosti.

Dok mnogi posežu za konvencionalnim metodama liječenja poput fizikalne terapije ili lijekova, sve veći broj ljudi okreće se prirodnim metodama kako bi olakšao simptome teniskog lakta. Postoje razni načini, kao i neki sastojci poput kurkume koji mogu pomoći.

Teniski lakat – prirodno liječenje

Kao što smo spomenuli u uvodu, kurkuma je jedan od prirodnih načina na koji možete liječiti teniski lakat. To je začin poznat po svom intenzivnom žutom bojenju, već stoljećima se koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih protuupalnih, analgetičkih i antioksidativnih svojstava.

Glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin, spoj koji je zaslužan za mnoge od njezinih blagodati.

Kurkumin pokazuje snažna protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i boli povezane s teniskim lakatom. Smanjenje upale može ublažiti nelagodu i omogućiti lakšu pokretljivost zahvaćenog područja.

Kurkumin također djeluje kao analgetik, što znači da može pomoći u smanjenju osjećaja boli povezane s teniskim lakatom. Ovo svojstvo može biti posebno korisno za ljude koji pate od kronične boli uzrokovane ovom ozljedom.

Antioksidativna svojstva kurkume, posebno kurkumina, igraju ključnu ulogu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali mogu pogoršati upalu i oštećenje tkiva, stoga antioksidativna svojstva kurkume mogu posredno pomoći u oporavku od teniskog lakta smanjenjem oksidativnog stresa.

A kako koristiti kurkumu za teniski lakat?

Postoje različiti načini kako koristiti kurkumu za ublažavanje simptoma teniskog lakta:

  1. Dodavanje kurkume u obroke: Kurkumu možete uključiti u svoju prehranu dodavanjem u jela poput curryja, juha ili smoothieja. Ovo je jednostavan način za redoviti unos kurkume.
  2. Korištenje dodataka prehrani s kurkumom: Dodaci prehrani koji sadrže koncentrirani kurkumin mogu biti praktičan način za povećanje unosa kurkume i njezinih blagodati.
  3. Konzumiranje čaja od kurkume: Čaj od kurkume može biti ukusan i opuštajući način za unos kurkume. Čaj od kurkume možete napraviti kuhanjem vode s dodatkom kurkume i drugih začina poput đumbira i limuna.
  4. Topička primjena kurkume: Možete napraviti pastu od kurkume i vode te je nanijeti izravno na područje zahvaćeno teniskim lakatom. Ostavite pastu da djeluje neko vrijeme prije ispiranja.

Drugi prirodni načini za liječenje teniskog lakta

1. Primjena hladnoće i topline

Primjena hladnoće može pomoći smanjiti upalu i ublažiti bol. Na zahvaćeno područje možete staviti led zamotan u ručnik ili koristiti hladne obloge. Nakon prvih nekoliko dana upotrebe hladnoće, možete preći na primjenu topline, poput toplih obloga ili kupki, što može opustiti mišiće i poboljšati cirkulaciju.

2. Vježbe istezanja i jačanja

Redovito izvođenje vježbi istezanja i jačanja može pomoći u prevenciji i liječenju teniskog lakta. Istezanje fleksora i ekstenzora podlaktice te jačanje mišića podlaktice i ramena može poboljšati stabilnost i smanjiti pritisak na lakat.

3. Masaža

Masaža može biti korisna za smanjenje napetosti mišića i poboljšanje cirkulacije na području zahvaćenom teniskim lakatom. Lagane masažne tehnike mogu opustiti mišiće i ublažiti bol.

4. Akupunktura

Akupunktura je drevna kineska tehnika koja uključuje postavljanje tankih igala na određene točke na tijelu radi stimulacije energetskih kanala. Za mnoge ljude, akupunktura može pružiti olakšanje od boli i potaknuti proces ozdravljenja.

5. Upotreba esencijalnih ulja

Neke vrste esencijalnih ulja, poput ulja lavande ili eukaliptusa, mogu imati protuupalna i analgetička svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma teniskog lakta. Nanesite nekoliko kapi odabranog ulja na zahvaćeno područje i nježno masirajte.

6. Promjene u aktivnostima i položaju

Izbjegavanje ponavljajućih pokreta i aktivnosti koje pogoršavaju simptome teniskog lakta može biti ključno za oporavak. Također, pravilno držanje tijela i ergonomske promjene u svakodnevnim aktivnostima mogu smanjiti stres na lakatnom zglobu.

Kombinacija ovih prirodnih pristupa, uz kurkumu ili samostalno, može pružiti holistički pristup u liječenju teniskog lakta i poboljšati oporavak. Važno je biti dosljedan u primjeni odabranih metoda i posavjetovati se s medicinskim stručnjakom ako simptomi potraju ili se pogoršaju.

Teniski lakat vježbe

Evo nekih ideja za jačanje i istezanje mišića povezanih s teniskim laktom:

  • Vježba istezanja fleksora podlaktice: Sjednite na stolicu s pravim leđima. Ispružite ruku ispred sebe, dlanom prema dolje. S drugom rukom, lagano povucite prste prema sebi dok osjećate istezanje na podlaktici. Držite ovu poziciju 15-30 sekundi, a zatim opustite. Ponovite 2-3 puta s obje ruke.
  • Vježba jačanja ekstenzora podlaktice: Sjednite na stolicu s pravim leđima i podlakticama položenim na koljenima, dlanovima prema gore. Držeći laktove blizu tijela, podignite ručni zglob prema gore tako da se prsti usmjere prema stropu. Zadržite ovu poziciju nekoliko sekundi, a zatim se lagano vratite u početni položaj. Ponovite 10-15 puta.
  • Jačanje ramena: Stanite uspravno s rukama uz tijelo. Podignite ruke bočno tako da su paralelne s podom, dlanovi prema dolje. Polako podignite ruke prema gore, istovremeno savijajući laktove, dok se ruke ne nađu iznad glave. Zatim se polako vratite u početni položaj. Ponovite 10-15 puta.

Reference:

(https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/bolesti-zdravlje/teniski-lakat-uzroci-simptomi-i-lijecenje)