Kako povećati željezo u krvi

Kako Povećati Željezo u Krvi? Važno za Znati!

Sažetak Članka

Željezo je neophodno za naše zdravlje jer pomaže našoj krvi u prijenosu kisika kroz tijelo. Kako biste povećali razinu željeza, jedite namirnice poput crvenog mesa, juneće jetre, špinata i obogaćenih žitarica. Spajanje hrane bogate željezom s izvorima vitamina C, poput naranči, poboljšava apsorpciju. Ako dijeta nije dovoljna, razmislite o dodacima željeza ili se obratite liječniku za medicinske intervencije poput injekcija željeza. VAŽNO: pratite nivo željeza redovitim krvnim pretragama. Prevelika razina željeza u krvi je drugi ekstrem koji može imati ozbilje zdravstvene posljedice.

Malo o željezu, krvi i umoru

Željezo je vitalni mineral koji je našem tijelu potreban za pravilno funkcioniranje. Zamislite to kao gorivo koje pomaže našoj krvi da prenosi kisik u svaki dio našeg tijela, od mozga do nožnih prstiju. Bez dovoljno željeza, naše tijelo ne može dobiti potreban kisik, pa bismo mogli osjećati umor, vrtoglavicu ili čak imati blijedu kožu. Mnogo je razloga zašto netko možda nema dovoljno željeza u krvi, a ovaj će vas članak uputiti kako povećati te razine.

Razumijevanje nedostatka željeza

Nedostatak željeza događa se kada naše tijelo nema dovoljno željeza za proizvodnju hemoglobina, proteina u našim crvenim krvnim stanicama koji pomaže u prijenosu kisika. To je kao da imate automobil s vrlo malo goriva; neće daleko otići!

Simptomi:

 • Osjećaj umora ili slabosti
 • Blijeda ili žućkasta koža
 • Kratkoća daha ili vrtoglavica
 • Hladne ruke i noge
 • Glavobolje

Uzroci:

Nekoliko je razloga zbog kojih netko može imati nizak unos željeza. To može biti zato što ne jedu dovoljno hrane bogate željezom, imaju problema s apsorpcijom željeza iz hrane koju jedu ili gube više krvi nego inače (kao kod žena tijekom jakih mjesečnica).

Prehrambeni izvori željeza

Naša prehrana igra ključnu ulogu u osiguravanju dovoljnog unosa željeza. Baš kao što je biljkama potrebna sunčeva svjetlost za rast, našim tijelima je potrebna hrana bogata željezom kako bi funkcionirala na najbolji način. Evo popisa namirnica koje su prepune željeza:

Hrana bogata željezom:

 • Crveno meso, poput govedine i janjetine, osobito jetra
 • Perad, poput piletine i puretine
 • Riba, posebno sardine i losos
 • Leća i grah
 • Špinat i drugo lisnato zeleno povrće
 • Obogaćene žitarice i kruh
 • Sjemenke bundeve i sjemenke sezama

Hem u odnosu na ne-hem željezo:

Postoje dvije vrste željeza koje dobivamo iz hrane: hem i ne-hem. Hemsko željezo dolazi iz životinjskih izvora, poput mesa i peradi. Naše tijelo lakše apsorbira hem željezo. Ne-hem željezo, s druge strane, dolazi iz biljnih izvora, poput špinata i leće. Iako je još uvijek koristan, naše ga tijelo ne apsorbira tako učinkovito kao hem željezo. Ali ne brinite! Spajanjem hrane koja ne sadrži hem željezo s hranom bogatom vitaminom C kao što su naranče ili paprike, možemo povećati njegovu apsorpciju.

Dodaci željeza

Željezo suplement - dodatak prehrani

Ponekad, čak i ako jedemo mnogo hrane bogate željezom, našem tijelu može ipak trebati malo dodatne pomoći. To se događa u slučajevima kad ljudi ne mogu dobro absorbirati željezo ili zbog njihove unikatne genetike imaju nisku razinu željeza u krvi bez obzira na zdravu prehranu.

Tu na scenu dolaze dodaci željeza. Oni su kao pomoćni tim koji osiguravaju da naše tijelo dobije svo željezo koje mu je potrebno.

Kada razmotriti dodatke prehrani:

 • Ako ste trudni ili dojite
 • Ako imate određena medicinska stanja koja otežavaju apsorpciju željeza
 • Ako ste na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani
 • Ako imate obilne menstruacije

Vrste dodataka željeza:

 • Željezni sulfat
 • Željezni glukonat
 • Željezni fumarat
 • Polisaharid željeza

Ali kao što je važno paziti da nemamo premalo željeza u krvi, tako je važno da ga nemamo ni previše. Oba ekstrema su štetna za zdravlje. Zbog toga je bitno posavjetovati se sa zdravstvenim djelatnikom prije početka bilo kakvih dodataka prehrani, kako biste znali koja doza i u kojem vremenskom periodu će biti najsigurnija i najučinkovitija za vas.

Promjene načina života za povećanje apsorpcije željeza

Nije uvijek dovoljno samo jesti hranu bogatu željezom. Ponekad moramo napraviti male promjene u svakodnevnim navikama kako bismo pomogli našem tijelu da bolje apsorbira željezo.

Savjeti za poboljšanje apsorpcije željeza:

Spajajte hranu bogatu željezom s hranom bogatom vitaminom C. Na primjer, iscijedite malo soka od limuna preko salate od špinata ili uživajte u jagodama s obogaćenim žitaricama.
Kuhajte u posudama od lijevanog željeza. To može povećati količinu željeza u vašoj hrani.
Izbjegavajte piti čaj ili kavu uz obroke. Ova pića sadrže spojeve koji mogu smanjiti apsorpciju željeza.

Hrana i piće s kojima treba biti oprezan:

Hrana bogata kalcijem, poput mlijeka ili sira, može spriječiti apsorpciju željeza ako se jede u isto vrijeme s hranom bogatom željezom.

Neke cjelovite žitarice i mahunarke sadrže fitate koji mogu smanjiti apsorpciju željeza. Namakanje, fermentacija ili klijanje ove hrane može pomoći u smanjenju razine fitata.

Medicinske intervencije

U nekim slučajevima prehrana i dodaci prehrani možda neće biti dovoljni, osobito ako je nedostatak željeza ozbiljan. Tada na scenu stupaju medicinske intervencije.

Situacije za medicinsku intervenciju:

 • Trajni simptomi nedostatka željeza unatoč promjenama u prehrani i dodacima prehrani.
 • Medicinska stanja koja uzrokuju kronični gubitak krvi ili ometaju apsorpciju željeza.

Injekcije i infuzije željeza:

Injekcije željeza daju se izravno u mišić. Infuzije željeza brži su način povećanja razine željeza i daju se izravno u krvotok. Obje metode zaobilaze probavni sustav, osiguravajući neposrednije rezultate.

Zaključak

Željezo je poput tihog heroja u našem tijelu, neumorno radi kako bi nas održao energičnima i zdravima. Razumijevanjem njegove važnosti, pravilnom ishranom i traženjem liječničkog savjeta kada je to potrebno, možemo osigurati da naše tijelo dobije sve željezo koje mu je potrebno.