Kondroitin za Zglobove

Kondroitin za Zglobove

Kondroitin sulfat iliti chondroitin je spoj koji se prirodno javlja u našem tijelu i izuzetno je važan za zdrave zglobove i hrskavicu. Dakle, kako on djeluje?

Za one koji ne vole čitati dugačke članke, odgovor je da kondroitin sulfat djeluje tako što održava hrskavicu u zglobovima zdravom, pomaže u održavanju strukture hrskavice, čuva je hidratiziranom i sprječava njezino propadanje.

Također smanjuje upalu u zglobovima i potiče proizvodnju nove hrskavice. Sveukupno, pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima, poboljšava fleksibilnost i održava dobro zdravlje zglobova.

Benefiti Kondroitina

Kondroitin sulfat nudi niz koristi, kako smo već spomenuli, uglavnom usredotočene na zdravlje zglobova. Pomaže u održavanju strukturne cjelovitosti hrskavice, prigušuje zglobove i podržava opću funkciju zglobova.

Također ima protuupalna svojstva, koja mogu smanjiti bol i oticanje povezane s raznim stanjima zglobova poput osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, na primjer. Pogledajte članak koji smo ranije objavili o učinku kondroitina na artritis ovdje.

Izvori Kondroitina

Kondroitin se prirodno nalazi u vezivnim tkivima raznih životinja. Ta vezivna tkiva uključuju kosti, kožu i hrskavicu.

Ako ste se pitali kako se kondroitin dobiva za upotrebu u dodacima prehrani, odgovor je iz goveđe ili morske hrskavice. Ovaj sastojak možete dobiti i iz hrane poput pilećih stopala, svinjske kože ili pileće juhe.

Doziranje

Ispravna doza kondroitina varira ovisno o ozbiljnosti problema sa zglobovima s kojima se suočavate ili faktorima poput težine i dobi. Ne možemo vam dati precizan odgovor o tome koja je doza prikladna za vas, međutim, tipična doza koja najbolje djeluje (sigurna je i učinkovita istovremeno) je oko 700-1200 mg po obroku.

Nuspojave

Kondroitin sulfat uglavnom se dobro podnosi i kod većine ljudi ne bi trebao izazvati nikakve nuspojave.

Međutim, izuzetno osjetljive osobe mogu doživjeti proljev, nelagodu u želucu i mučninu, ali nismo primijetili da se ovi simptomi često prijavljuju, pogotovo ne ako se sastojak koristi u kliničkim dozama.

Što studije kažu?

Brojne istraživačke studije istražile su učinkovitost kondroitin sulfata u poboljšanju zdravlja zglobova i upravljanju simptomima artritisa. Većina studija podržava njegovu upotrebu kao siguran i učinkovit dodatak prehrani za smanjenje boli, poboljšanje funkcije zglobova i usporavanje napredovanja artritisa.

Nastavljaju se istraživanja koja istražuju njegove koristi i optimalnu upotrebu.

Zaključak

Iako ne preporučujemo da imate visoka očekivanja kada je u pitanju jedan sastojak, kondroitin sulfat je jedan od najboljih sastojaka koje možete unijeti u svoj sustav ako želite smanjiti i eliminirati iritantne simptome poput bolova u zglobovima, ukočenosti i upale.

Kondroitin se također popularno koristi i sa glukozaminom koji kombinirano mogu biti puno učinkovitiji.

Reference:

(https://www.fitness.com.hr/prehrana/dodaci-prehrani/Kondroitin-sulfat-zglobovi-hrskavica.aspx)