Kurkuma za Zglobove Iskustva

Kurkuma za Zglobove Iskustva

Koristi kurkume za upalu zglobova

Kurkuma je žuto obojena začinska biljka koja se u Indiji koristi već stoljećima. Najpoznatija je kao važna komponenta curryja. Zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava, uključujući sposobnost smanjenja upale i povećanja razine antioksidansa, koristi se kao prirodni lijek već stoljećima za razne probleme, uključujući probleme s zglobovima i artritis.

Kurkuma bi vam trebala pružiti neke od sljedećih zdravstvenih prednosti ako je redovito konzumirate:

  • Smanjenje razine kolesterola
  • Poboljšano zdravlje srca
  • Pomaže u neutralizaciji problema s kožom
  • Korisno kod depresije
  • Može pomoći u mršavljenju
  • Poboljšava kognitivne funkcije

Kurkuma bi vam trebala pružiti ove prednosti zbog spojeva unutar nje nazvanih kurkuminoidi, pri čemu je najjači kurkumin.

Iskustva mnogih koji su probali kurkumu pokazuju da redovan unos ovog sastojka može pomoći smanjiti upalu te u konačnici poboljšati zdravlje zglobova na duge staze.

Preporučena doza kurkume za artritis

Određivanje najbolje doze kurkume za vas može varirati jer ovisi o individualnim čimbenicima poput težine bolesti, zdravstvenog statusa i reakcije organizma. Međutim, na temelju dostupnih studija, utvrdili smo da je optimalna doza kurkume za liječenje simptoma artritisa od 500 mg do 2000 mg dnevno, standardizirana na najmanje 95% kurkuminoida.

Suplementi za zglobove s kurkomom

Postoji mnogo načina da kurkumu unesete u svoje tijelo, ali jedan od najjednostavnijih načina da iskoristite njene prednosti je kroz dodatke prehrani koji sadrže kurkumu. Poželjno je da ovi dodaci sadrže i druge hranjive tvari za zglobove poput MSM-a, glukozamina i kondroitina kako bi poboljšali svoje formule u borbi protiv artritisa i drugih poremećaja zglobova.

Ovi dodaci, tj. suplementi obično se mogu naći u obliku kapsula.

Ako odaberete dodatak kurkume, pobrinite se da koristi pravilne doze.

Mnogi suplementi na tržištu imaju formule sastojaka koje su lažne ili neučinkovite. Na primjer, neki proizvodi koriste tradicionalni prah kurkume, koji je manje učinkovit od ekstrakta; u takvim slučajevima bolje je i povoljnije kupiti vrećicu praha kurkume u obližnjoj trgovini.

Drugi proizvodi sadrže tzv. “proprietary blend”, odnosno miks u kojem su razni sastojci pomiješani i možete vidjeti njihovu sveukupnu dozu, međutim ne možete vidjeti dozu svakog pojedinačnog sastojka.

Visokokvalitetni oblici kurkume, zajedno s drugim moćnim sastojcima poput MSM-a, bromelaina, selena, glukozamina i kondroitina u optimalnim dozama – sve potrebno za zdravlje hrskavice, zglobova i poveznog tkiva – temelj su najboljih suplemenata za zdravlje zglobova i opće zdravlje.

Nuspojave kurkume

Kurkuma bi trebala biti sigurna za gotovo sve kada se koristi umjereno. S druge strane, izuzetno visoke doze mogu izazvati gastrointestinalne probleme, rizik od bubrežnih kamenaca i alergijske reakcije, iako su ove vrlo rijetke.

Reference:

(https://ljekarne-prima-farmacia.hr/savjeti/ljekovitost-kurkume-kod-reumatoidnog-artritisa-179/)

(https://vitamini.hr/znanost-industrija/znanost/uloga-kurkume-smanjenu-simptoma-osteoartritisa-15602/)