Pomaže li Crvena Paprika u Sagorijevanju Masti?

Pomaže li Crvena Paprika u Sagorijevanju Masti?

Ukratko: Crvena paprika za mršavljenje, odnosno sagorijevanje masti? Da, izuzetno je efikasna. Potiče termogenezu, a ključni sastojak, kapsaicin, “ometa” proces pretvaranja šećera u masti.

Međutim, iako je jedan od najboljih sastojaka za mršavljenje, crvena paprika sama nije dovoljna ako imate velike fitness ciljeve. Najbolje je kada se kombinira s drugim efikasnim sastojcima za sagorijevanje masti poput glucomannana, zelenog čaja i L-teanina.

Poželjno je da su ovi sastojci uključeni u tzv. suplemente za mršavljenje.

O Crvenoj Paprici

Crvena paprika, tzv. ljuta paprika je biljka koja pripada rodu “Capsicum” i vrlo je čest sastojak u meksičkoj kuhinji. Aktivni spoj koji daje paprici njenu ljutinu naziva se “kapsaicin”. Upravo je ovaj spoj proučavan zbog svojih svojstava sagorijevanja masti.

Crvena paprika poznata je i kao čili paprika i crvena paprika. Crvene paprike obično se jedu sirove ili kuhane kao dio jela poput wokova ili začinjenih curryja, ali se također mogu dodavati kao začin jelima poput juha i drugih namirnica. U suplementima, tj. sagorijivačima masti obično vidimo dodane prahove crvene paprike. Crvena paprika pomaže u mršavljenju na prirodan način.

Pomaže li Crvena Paprika u Sagorijevanju Masti?

Kratki odgovor je da, što možete proučiti i na nekim drugim člancima poput ovog koji isto potvrđuje. Način na koji pomaže je povećavanjem oslobađanja topline u vašem tijelu. Što više topine vaše tijelo može proizvesti, to više kalorija možete sagorjeti. Na taj način može pomoći u mršavljenju i sagorijevanju masti.

Još jedan način na koji crvena paprika može pomoći je zbog svog ključnog sastojka kapsaicina, koji inhibira enzim poznat kao kateholamin-O-metiltransferaza (COMT) i time usporava tj. “ometa” proces pretvaranja šećera u masti.

Istraživači su otkrili da povećane količine COMT-a koreliraju s povećanjem debljanja i metaboličkih poremećaja. Crvena paprika zapravo čini da postanete osjetljiviji na insulin, pa je to dvostruki udarac.

Nuspojave i doziranje

Crvena paprika je općenito sigurna kada se konzumira u optimalnim dozama unutar suplemenata. Mogu se javiti neki nuspojave prilikom korištenja dodataka crvene paprike u visokim dozama, uključujući grčeve u želucu, vrtoglavicu, povraćanje, žgaravicu ili proljev. Međutim, ovi su slučajevi rijetki.

Kada je riječ o proizvodima za mršavljenje, tipična doza crvene paprike je od 200 do 1,000 miligrama dnevno.

Zaključak

Crvena paprika može vam pomoći u sagorijevanju masti. Ali, taj sastojak sam po sebi neće pružiti značajne efekte dugoročno. Najefikasnija je kada se kombinira s drugim efikasnim sastojcima za mršavljenje i sagorijevanje masnoće poput L-teanina, zelenog čaja i glucomannana.