Što Jesti Nakon Trčanja za Mršavljenje?

Što Jesti Nakon Trčanja za Mršavljenje?

Uvod

Jeste li znali da je hrana koju jedete nakon trčanja također izuzetno važna ako želite izgubiti težinu? Samo trčanje neće vam mnogo pomoći ako nakon toga odlučite jesti nezdravu hranu. Zato smo za vas sastavili popis nekih od najboljih namirnica koje možete jesti nakon jutarnjeg trčanja (ili bilo koje druge vježbe) kako biste izgubili težinu.

Što piti nakon jutarnjeg treninga?

Najbolja tekućina koju možete piti nakon jutarnjeg trčanja je voda. Voda će pomoći vašem tijelu da se rehidrira i podrži optimalno funkcioniranje tijela – pomažući u metabolizmu i probavi, što je oboje važno za gubitak težine.

Najbolje stvari za jesti nakon trčanja

Dakle, što možete jesti nakon jutarnjeg trčanja za gubitak težine? Protein je najbolji. On je gradivni blok za mišiće; pomoći će im da se oporave i rastu. Neke namirnice koje su bogate proteinima i vrlo korisne za gubitak težine nakon vježbanja su jaja, grčki jogurt, šaka orašastih plodova ili proteinski smoothie.

Ove namirnice će vam također pomoći da se duže osjećate siti, što će eliminirati žudnju i pomoći vam na duge staze.

Nemojte preskakati ugljikohidrate. Vaše tijelo koristi zalihe glikogena kada vježbate, pa ih trebate nadopuniti za optimalnu razinu energije. Ugljikohidrati će vam u tome pomoći; možete jesti cjelovite žitarice, slatki krumpir ili jednostavno neko voće.

Jedite i zdrave masti; chia sjemenke i maslinovo ulje su izvrsni. Sve u svemu, najbolji savjet koji vam možemo dati je da jedete raznovrsnu zdravu hranu nakon trčanja ili bilo koje druge vježbe. Vaš tanjur može biti ispunjen povrćem, namirnicama bogatim proteinima i nekim ugljikohidratima.

Ako želite jesti nešto što sadrži šećer, najbolja ideja bi bila da odaberete voće, a ne čokolade ili bilo koje druge prerađene proizvode.

Voće će vam dati vitamine i minerale koje vaše tijelo zahtijeva, uz šećere. Čokolade, na primjer, će vam dati samo šećer, bez esencijalnih hranjivih tvari.

Imajte na umu…

Imajte na umu da vaše tijelo zahtijeva najviše hranjivih tvari oko 30 do 60 minuta nakon vježbanja. Stoga pokušajte planirati svoje obroke na vrijeme. Tijelo treba ove hranjive tvari za pomoć u procesu oporavka, stoga osigurajte da ih dobijete na vrijeme.

Ako ne osiguramo te hranjive tvari unutar 30 do 60 minuta nakon vježbanja, može doći do nekoliko negativnih posljedica:

  1. Sporiji oporavak mišića: Mišići koriste proteine za oporavak i rast. Ako ne unesete dovoljno proteina nakon vježbanja, proces oporavka će biti sporiji, što može dovesti do osjećaja umora i bolova u mišićima.
  2. Smanjena energija: Ugljikohidrati su potrebni za obnavljanje zaliha glikogena u mišićima. Bez dovoljno ugljikohidrata, vaše tijelo može imati niske razine energije, što može utjecati na vašu sposobnost za daljnje vježbanje i svakodnevne aktivnosti.
  3. Povećana glad i žudnja za nezdravom hranom: Ako ne jedete na vrijeme nakon vježbanja, mogli biste osjetiti povećanu glad kasnije tijekom dana. To može dovesti do prejedanja i žudnje za nezdravom hranom, što može sabotirati vaše ciljeve za gubitak težine.
  4. Gubitak mišićne mase: Tijelo može početi razgrađivati mišićno tkivo za energiju ako ne dobije dovoljno hranjivih tvari nakon vježbanja. To može rezultirati gubitkom mišićne mase umjesto gubitka masti, što nije poželjno za dugoročne ciljeve mršavljenja i zdravlja.
  5. Smanjena učinkovitost vježbanja: Pravilna prehrana nakon vježbanja pomaže u povećanju performansi i učinkovitosti tijekom budućih treninga. Bez adekvatne prehrane, vaša sposobnost da se poboljšate i napredujete može biti ograničena.

Ideja za doručak nakon trčanja

Evo zdrave ideje za doručak nakon jutarnjeg trčanja. Možete probati salatu s piletinom na žaru, cherry rajčicama, miješanim zelenjem i kvinojom. Brzo se priprema, ukusna je i sadrži praktično sve potrebne hranjive tvari.

Zaključak

Gubitak težine je putovanje, a ono što redovito jedete izuzetno je važno. Kombinirajte sve esencijalne makronutrijente i mikronutrijente za optimalne rezultate.

Ne jedite nezdravu hranu nakon vježbanja, jer će to samo uništiti vaš trud u vezi s gubitkom težine. Idealno bi bilo miješati proteine, ugljikohidrate i zdrave masti. Ako tražite nešto slatko, mi bismo odabrali voće umjesto rafiniranog šećera.

Pogledajte neke od naših prethodnih članaka slične tematike:

Zeleni Čaj za Mršavljenje

Jelovnik za Mršavljenje

Najbolje Tablete za Mršavljenje Iskustva